Schiacciata met blauwe bessen en venkel
Italiaans breekbrood met blauwe bessen
Bijgerecht of tussendoor - 8 - 10 personen - 60 minuten (in 2 dagen)
Wat hebt u nodig?
- 7 gram verse gist of 1 tl gedroogde gist
- 375 ml water (kamertemperatuur) + 10 ml extra
- 500 gram bloem
- 12 gram zeezout
- Neutrale olie voor het invetten
- 300 gram blauwe bessen of blauwe bessen dessertsaus
- 2 tl venkelzaad licht geplet
- 4 - 6 el suiker. Afhankelijk van zoetheid van het fruit.
- 4 el olijfolie
- poedersuiker om te bestrooien
- Voorverwarmde oven (170 hete lucht, 190 elektrisch)
- Mixer met deeghaken
- diep bakblik
- Roer het gist en water in een beslagkom door elkaar.
- Voeg de bloem toe en kneed met de hand (of mixer met deeghaken) tot een grof deeg
- Kneed het natte deeg op een werkblad glad
- Leg het natte deeg in en met olie ingevette kom
- Laat het deeg goed afgedekt 30 minuten rusten
- Voeg het zout en de extra ml water toe en kneed het door het deeg
- Laat het deeg goed afgedekt 30 minuten rusten
- Rek het deeg uit en leg de hoeken over elkaar heen en laat nogmaals 30 minuten rusten
- Doe bovenstaande nogmaals
- Laat het deeg een nacht rijzen in met olie ingesmeerd plastic zak of folie
- Laat het deeg op kamer temperatuur komen
- Verwarm de volgende dag de oven voor op de juiste temperatuur
- Vet en diep bakblik met opstaande randen in
- Verdeel het deeg in tweeën een rol het uit tot een rechthoek iets korter dan het bakblik
- Leg een rechthoek in het bakblik en bestrooi met de helft van het fruit, de venkel zaadjes, de suiker en de olijfolie
- Leg de andere deeg rechthoek erop en druk stevig aan
- Druk het met de handpalmen uit tot het zo groot is als het bakblik
- Bestrooi met de rest van het fruit, de zaadjes, suiker en besprenkel met de resterende olijfolie
- Bak 30 minuten in de oven of tot het goudbruin en krokant is
- Laat iets afkoelen, snijd in vierkantjes een bestuif met poedersuiker
- Serveer warm of koud
Buon Appetito!
