Schiacciata met blauwe bessen en venkel


Italiaans breekbrood met blauwe bessen

Bijgerecht of tussendoor  - 8 - 10 personen - 60 minuten (in 2 dagen)

Wat hebt u nodig?

  • 7 gram verse gist of 1 tl gedroogde gist
  • 375 ml water (kamertemperatuur) + 10 ml extra
  • 500 gram bloem
  • 12 gram zeezout
  • Neutrale olie voor het invetten
  • 300 gram blauwe bessen of blauwe bessen dessertsaus
  • 2 tl venkelzaad licht geplet
  • 4 - 6 el suiker. Afhankelijk van zoetheid van het fruit.
  • 4 el olijfolie
  • poedersuiker om te bestrooien

 

  • Voorverwarmde oven (170 hete lucht, 190 elektrisch)
  • Mixer met deeghaken
  • diep bakblik
  • Roer het gist en water in een beslagkom door elkaar.
  • Voeg de bloem toe en kneed met de hand (of mixer met deeghaken) tot een grof deeg
  • Kneed het natte deeg op een werkblad glad
  • Leg het natte deeg in en met olie ingevette kom
  • Laat het deeg goed afgedekt 30 minuten rusten
  • Voeg het zout en de extra ml water toe en kneed het door het deeg
  • Laat het deeg goed afgedekt 30 minuten rusten
  • Rek het deeg uit en leg de hoeken over elkaar heen en laat nogmaals 30 minuten rusten
  • Doe bovenstaande nogmaals
  • Laat het deeg een nacht rijzen in met olie ingesmeerd plastic zak of folie
  • Laat het deeg op kamer temperatuur komen
  • Verwarm de volgende dag de oven voor op de juiste temperatuur
  • Vet en diep bakblik met opstaande randen in
  • Verdeel het deeg in tweeën een rol het uit tot een rechthoek iets korter dan het bakblik
  • Leg een rechthoek in het bakblik en bestrooi met de helft van het fruit, de venkel zaadjes, de suiker en de olijfolie
  • Leg de andere deeg rechthoek erop en druk stevig aan
  • Druk het met de handpalmen uit tot het zo groot is als het bakblik
  • Bestrooi met de rest van het fruit, de zaadjes, suiker en besprenkel met de resterende olijfolie
  • Bak 30 minuten in de oven of tot het goudbruin en krokant is
  • Laat iets afkoelen, snijd in vierkantjes een bestuif met poedersuiker
  • Serveer warm of koud

 

Buon Appetito!